Skepp ohoj och skoj i Kaptensgården

I två sommarmånader ska Johan och Helena Cervin och deras sju barn från Stockholm fira sommarlov i Kaptenshuset i Arild. Det är andra generationen Cervin, som nu lapar sol på stenstranden och lär sig simma i Skälderviken.

Solen trär sig igenom molnmaskorna och plötsligt är himlen blå över Arild och Skälderviken. Skolorna har slutat och ett efter ett, befolkas nu husen som stått tomma sedan förra sommaren.
– Det är inte så många åretruntboende kvar längre. Men det var lite oväntat att upptäcka att tre gamla skolkamrater från uppväxtåren i Malmö också bor här på sommaren.
Helena Cervin sitter i trädgården med Siri, fem månader i knäet. Beata 12 år, är på tennis. Andrea 6, slår sig ner vid det långa trädgårdsbordet med blå parasoll för att lyssna. Och berättar att hon doppat sig för första gången i år. “Det var jättekallt.”
Ebba 4,5 dyker upp bakom mammas rygg, tjurar på trappan en stund, svarar i telefon. Och Clara 2,5 suger på sin napp och betraktar gästerna en smula avvaktande. Jacob 10, och Hugo 8, syns ännu inte till.

Den stora sommarflytten från villan i Bromma till Skåne är en händelse som måste organiseras. Redan dagen efter skolavslutningen i Stockholm satte sig Helena med tre barn på tåget mot Helsingborg och Arild. Pappa Johan Cervin och fyra barn tog bilen som lastades full med nödvändigheter och styrde söderut för att stråla samman med de övriga i Arild. Helgen innan hade han kört en runda till Skåne med kläder och annat.
Den gamla jeepen med dålig plats för barn och föräldrar och uruselt bagageutrymme har precis sålts, och nu ska Chryslern byggas om för att kunna rymma hela familjen. “När man är en så många är det svårt att förflytta sig.”
Helena hade inte trott att just Arild skulle bli hennes fasta punkt på sommaren. Här vid havet i Skåne brukar de tillbringa även novemberlov och påsklov och vissa jular. Det är egentligen maken Johans sommarparadis från uppväxtåren. När han ville återvända till trakterna där han upplevt långa, lata sommarlov med segling och kamrater, lyckades han få Helena med på noterna. Och nu har det blivit även barnens sommarparadis.
– Det sköna med Arild är att här finns allt; bad, golf, sol, segling och tennis. Johan och jag åker till Köpenhamn någon gång. Och vi gör ibland en utflykt till Göteborg, eftersom jag har anknytning dit. Och går på Liseberg.
– Men jag har inte besökt mitt eget sommarparadis Tjörn på ett par år nu.
Där tillbringade Helena sina somrar tillsammans med föräldrar och fyra systrar.
– Det var primitivare vistelser, utan de flesta bekvämligheter, som Johan hade i Arild.

När juridikprofessor Ulf Cervin från Lund med sin hustru textilkonstnärinnan Anna, började tillbringa somrarna i Arild, hyrdes först ett hus av katolska kapellet, en bit upp i byn. 1967 fick Anna höra talas om att en av kaptensvillorna vid hamnen var till salu. Och i trettiofem år har det sedan varit i familjens ägo.
Under några år i början av 90-talet bodde Anna Cervin permanent i huset, sedan hon blivit ensam. Men för fem år sedan tog Johan och Helena över huvudbyggnaden och farmor sommarbor nu i ett av de två mindre husen, på gårdssidan, som friköpts. Gästhuset försågs med dusch och tvättstuga och plats på andra våningen för Johan Cervin att arbeta på.
– Det kändes lite konstigt att börja planera och ändra i huset som ju blivit som Anna velat ha det. Och medan Anna såg på.
Men Helena hoppas hennes svärmor ursäktar en del. Huset fick delvis ny rumsindelning för att passa en livlig sjubarnsfamilj, och ett nytt praktiskt kök med rätt arbetshöjd och fria ytor. Det är nytapetserat och fräscht och man ser inte spåren av barn. Annat än ombytesskorna i alla storlekar som radats upp i köket vid den öppna dörren ut till trädgården och soldäcket.

Hemma i Bromma har barnen eget rum. Men på loven tycker Helena gott man kan tränga ihop sig.
– Jag minns hur roligt vi hade när jag och mina systrar delade rum.
Bara Beata, som är äldst, har fått eget. Jacob och Hugo delar ett, och i det stora rummet hos Andrea och Ebba, kommer även Clara att få plats.
Lite retligt förklarar Andrea att det är roligare med kompisar än syskon. Med Fiffi som bor en bit bort kan man göra så mycket.
Det ringer i telefonen. Den saknade barnflickan Maria har försovit sig. För att även Helena ska få lite semester har hon hjälp i Arild med att förströ Ebba, Andrea och Clara.
Mycket kretsar kring Hugo, som har diabetes med svajigt blodsocker. När som helst kan han behöva hjälp. Syskonen får också lära sig att vara uppmärksamma. Samtidigt tycker Helena det är viktigt att de sju syskonen får umgås med vänner de valt själva.
– Barn i en så stor kull, blir ganska starka individer. I och med att de är så många, så märks de ju, och därför måste man hålla uppsikt över dem.
Helena inser hur viktigt det är att göra saker med var och en. Livet genom barndomen får inte bli en gruppresa.

Dagen i Kaptenshuset börjar vid halvsextiden på morgonen, när Siri vaknar.
Ebba vaknar sju, och det är inte utan att Helena är glad att barnprogrammen på tv startar då. För snart skriker Clara och vill ha välling. Sen vaknar oftast Hugo som Helena ska prova blodsockret på.
Mest morgontrött är Andrea.
– Nej, det är jag, säger Jacob.
Efter midsommar börjar simskolan. Andrea, Ebba och Hugo är anmälda. Tennisskolan kommer att engagera Beata, Jacob och Hugo.
– På förmiddagen kör jag upp de tre äldsta till golfbanan. Det är också ett bra sätt att hitta kompisar.
Lunchen kan bestå av cornflakes eller varma mackor. “När Johan är hemma har vi pannkakor ibland. På glutenfritt mjöl, och bakade på två järn.”
Tre av barnen är glutenintoleranta och minst en gång i veckan bakar Helena bröd på dubbel eller fyrdubbel sats. Middagarna, när alla är samlade på kvällen, består därför ofta av två rätter. “Potatis till några och pasta till några.”
– Vi grillar mycket. Men man får göra det lite lätt för sig på sommaren, så i går hade vi revbensspjäll.
Varje dag kör hon minst tre tvättar. Och storhandlar ett par gånger i veckan i Höganäs, som hon tycker fått ett bra utbud av butiker. I det nyombyggda köket på 55 kvadratmeter i Stockholm finns tre kylskåp. Men på landet får det duga med ett.

Plötsligt är friden slut. Barnen har tröttnat på tidningsbesöket och tar sig för med något eget.
– Jacob, ni får inte ha vattenkrig här nu. Hugo, du kan gå in, om du inte kan skärpa till dig.
Helena misstänker att Hugos blodsocker börjat sjunka. Han märker oftast inget själv, och det är svårt för andra att se de första tecknen. Han ser frisk ut.
Det är snart lunchdags. I väster tornar molnen upp sig men över Skälderviken är himlen blå. Små tunna röster virvlar i luften. Någon talar om att gå till Tussan eller Stenstranden för att kanske bada.
– Det kan vara svårt att hitta lugna stunder för sig själv. Ibland går jag till massören.
Men man får beställa långt i förväg. När sommargästerna kommer blir det trångt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *